Ήδη γάρ ποτ' εγώ γενόμην κούρός τε κόρη τε θάμνος τ' οιωνός
τε και έξαλος έμπυρος ιχθύς
(Μέχρι τώρα κάποτε έγινα και αγόρι και κορίτσι και θάμνος και
πουλί και υδρόβιος άλαλος ιχθύς)
Εμπεδοκλής
Γραμμένο στις αρχές Σεπτεμβρίου - τέλη Νοεμβρίου του 2013
Μετά από περίπου 5 χρόνια συνειδητής καθαρής vegan χορτοφαγίας και 5 χρόνια ωμοφαγίας, πολλές έρευνες περί διατροφής και υγείας, συστηματικής ενασχόλησης με ζητήματα της Μη Βίας, στις 2 Μαΐου του 2010 πέρασα στη φρουτοφαγία. Τώρα δεν θέλω να κάνω κακό και στα φυτά. Σταμάτησα να τρώω μαρούλι, σπανάκι, κρεμμύδι, σκόρδο, λάχανο - όλα που προκαλούν βλάβη στο φυτό. Σταμάτησα να αγοράζω έπιπλα από ξύλα, μπαμπού. Δεν κόβω κλαδιά, φύλλα, χόρτα, δένδρα. Σταμάτησα να σκάβω στον κήπο για να μην σκοτώσω χόρτα. Υπάρχει περίπτωση κάποια στιγμή στις αρχές της άνοιξης, όταν τα φυτά κοιμούνται και δεν βγάζουν χυμούς, να εμβολιάσω αμπέλια και δέντρα. Αν δεν ξεριζώσεις τις ρίζες του φυτού, δεν σκοτώνεις το φυτό.
Στη φρουτοφαγία επιτρέπεται να τρως φυτικά προϊόντα που μπορούν να μαζευτούν χωρίς βλάβη των φυτών. Επομένως ένας φρουτοφάγος μπορεί να φάει ντομάτες, πιπεριές, αγγούρια, αρακά, φαγόπυρο (ή μαυροσίταρο, ή γκρέτσκα - φρούτο για τους βοτανολόγους), κολοκυθάκια, μερικές φορές όσπρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και σπόρια.
Τα δέντρα έχουν νευρικό σύστημα πολύ μεγαλύτερο από αυτό των ανθρώπων και πονάνε περισσότερο. Ο άνθρωπος έχει πολλές ομοιότητες με τα δέντρα. Προερχόμαστε από τα φυτά, προερχόμαστε από τα δέντρα, προερχόμαστε και από τα ψάρια. Στις 2 - 3 εβδομάδες ζωής μας στη μήτρα της γυναίκας όλοι είμαστε ψαράκια. Και τα χόρτα έχουν νευρικό σύστημα, αισθάνονται πόνο, γι’ αυτό δεν θέλω να κάνω κακό και στα φυτά. Στη Ρωσία και στην Ελλάδα παλιά πριν κόψουν δένδρο, άνθρωποι από την προηγούμενη μέρα πηγαίνανε στο δάσος και πραγματοποιούσαν τελετές για να μην θυμώσει το δένδρο, ζητούσαν συγχώρεση από το δένδρο.
Το Βήμα πρόσφατα δημοσίευσε ένα άρθρο για τα φυτά στο οποίο πυρηνικοί φυσικοί, χημικοί, γενετιστές, μοριακοί βιολόγοι, οικολόγοι και μαθηματικοί από πολλές χώρες του κόσμου υπογράφουν άρθρα σε επιστημονικές επιθεωρήσεις που αποδεικνύουν την ιδιαίτερη ευφυΐα και την ευαισθησία των φυτών.*
Τρώω 3,5 χρόνια όλη μέρα φρούτα, φρούτα, φρούτα, φρούτα που μου αρέσουν πάρα, πάρα, πάρα πολύ, όπως σταφύλια, πεπόνι, καρπούζι, βερίκοκα (και κουκούτσια), κεράσια, σύκα, ροδάκινα, νεκταρίνια, μήλα (και κουκούτσια), φράουλες, μούρα, μούσμουλα, δαμάσκηνα, μερικές φορές σαλάτες με ντομάτες, αγγούρια ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Στις κρύες μέρες του χρόνου από τα τέλη του Οκτωβρίου, έως τα μέσα του Απριλίου τρώω πολλές φορές αβοκάντο Κρήτης με τη φλούδα που μου αρέσει πάρα, πάρα, πάρα πολύ, τρώω λωτούς, ελιές, μήλα, πορτοκάλια, μανταρίνια, ακτινίδια, μερικές φορές μπανάνες, ανανάδες, φραγκόσυκα, φαγόπυρο (δεν έχει γλουτένη) μουλιασμένο σε νερό με ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού, έτρωγα πριν μία - δυο βδομάδες νιφάδες βρώμης ωμές, μουλιασμένες σε νερό με σταφίδες, κάποιες φορές με ελιές, κάποιες φορές χούμους με ρεβίθια μουλιασμένα σε νερό και αγγούρι πολτοποιημένα στο μπλέντερ με ελαιόλαδο, ελιές και χυμό λεμονιού, κάποιες φορές σταφίδες.
Το αβοκάντο είναι πάρα, πάρα πολύ νόστιμο και υγιεινό. Πρέπει να είναι ώριμο για να είναι νόστιμο το αβοκάντο και να τρώγεται και φλούδα. Τα πιο ωφέλιμα στοιχεία βρίσκονται στη φλούδα. Τα αβοκάντο πουλάνε συνήθως άγουρα και σκληρά και πρέπει να βάλεις τα αβοκάντο σε ένα ζεστό μέρος και να περιμένεις 3 έως 10 μέρες μέχρι να ωριμάσουν, αλλιώς δεν τρώγονται.
Δεν ξέρω πως θα είναι η διατροφή μου αύριο, αν θα τρώω, ή όχι μαρούλι, καρότα, λάχανο κ.λπ. Θέλω στο μέλλον να τρώω λιγότερο απ’ ό,τι τώρα και να πίνω περισσότερο υγρά, να κάνω ηλιοθεραπεία και μπάνια στη θάλασσα.
Προσπαθώ να τρώω πάντα ένα είδος τροφή και να μην βάζω ελαιόλαδο που δεν είναι και τόσο φυσική τροφή. Έχει και 880 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.
Με τη φρουτοφαγία δεν αρρωσταίνω καθόλου, δεν έχω συνάχι, πονόλαιμους, κρυολογήματα, δεν κουράζομαι εύκολα, δεν ιδρώνω, δεν μυρίζω άσχημα, δεν έχω καθόλου φοβίες, δεν φοβάμαι κανέναν και τίποτα, δεν φοβάμαι τον θάνατο, κοιμάμαι πάντα με ανοιχτή αυλόπορτα, ανοιχτά παράθυρα και ανοιχτές πόρτες (σημαντικό: δεν κόβω τα μαλλιά και νύχια, δεν ξυρίζω το πρόσωπο. Τα νύχια όταν μεγαλώσουν σπάνε από μόνα τους - βλέπε άρθρα στο διαδίκτυο). Με τη φρουτοφαγία και με τα ακούρευτα μαλλιά και νύχια που έχω, έχω συνέχεια δύναμη, ενέργεια, αντοχή και ευεξία. Δεν μου αρέσει να κάθομαι μέσα στο σπίτι. Θέλω συνέχεια να περπατάω, να πηγαίνω κάπου μακριά με τα πόδια, ή με το ποδήλατο, να ανεβαίνω στα ψηλά βουνά, να πηγαίνω και να περπατάω στα δάση, να κάνω χειμώνα - καλοκαίρι μπάνια στην θάλασσα και ηλιοθεραπεία (έκανα χειμερινά μπάνια, κάνω ηλιοθεραπεία το χειμώνα, όταν έχουμε καλό καιρό). Σηκώνω βάρη χωρίς πρόβλημα, κοιμάμαι συνήθως 4 ώρες και μου φτάνουν, γιατί δεν επιβαρύνω τον οργανισμό με πολλές και δύσπεπτες τροφές. Μια φορά, πριν 4 μήνες περίπου, έτρεξα περίπου 16 χιλιόμετρα από το σπίτι στην παραλία της Αγίας Τριάδας, μετά μέχρι την Περαία τέρμα και πίσω στο σπίτι.
Ποτέ δεν έτρεξα τόσα χιλιόμετρα. Έτρεχα στο στρατό, όταν ήμουν φαντάρος, πριν περίπου 38 - 39 χρόνια πολλές φορές 2 χιλιόμετρα και μερικές φορές 6 χιλιόμετρα, αλλά παραπάνω ποτέ.
Πριν δύο χρόνια ανέβηκα στον Όλυμπο (Λούκι - Μύτικας, ύψος 2.918 μέτρα, δεύτερη πιο επικίνδυνη διαδρομή στον κόσμο μετά από το Έβερεστ. Έβερεστ - βαθμός επικινδυνότητας - 5,0. Λούκι - Όλυμπος - βαθμός επικινδυνότητας - 4,6) με τα πέδιλα από το Λιτόχωρο μέχρι πάνω και πίσω στο Λιτόχωρο. Είπα στον εαυτό μου να ανέβω στην κορυφή του Ολύμπου στον Μύτικα από το Λιτόχωρο και πίσω, χωρίς να φάω και να πιω. Δεν πήρα μαζί μου νερό, τροφές. Στο γυρισμό, τη δεύτερη μέρα, μετά από περίπου 40 ώρες αφαγίας, αγόρασα στο καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός στις 12 ώρα το μεσημέρι 3εις μπανάνες. Έφαγα 2 στο καταφύγιο και την άλλη έφαγα μετά από 2 ώρες περίπου. Ήπια 3εις πορτοκαλάδες το βράδυ στο τελευταίο καταφύγιο πριν ανέβω πάνω στον Όλυμπο και 3εις πορτοκαλάδες μετά το μεσημέρι.
Δεν ήθελα να πάρω νερό και τροφές μαζί μου. Πολλές φορές που πήγα να περπατήσω από το σπίτι μέχρι το Ναυάγιο στην Επανομή, 36 - 37 χιλιόμετρα περίπου δεν έτρωγα. Είπα στον εαυτό μου ότι είναι ευκαιρία να κάνω αφαγία για να ξεκουραστεί ο οργανισμός.
Δεν είμαστε ούτε σαρκοφάγα ζώα, ούτε χορτοφάγα ζώα, αλλά φρουτοφάγα ζώα. Το έντερο των σαρκοφάγων ζώων είναι περίπου 3 φορές το μήκος του σώματός τους για να φύγει γρήγορα από το σώμα τους η σάρκα, το έντερο των ανθρώπων είναι 8 φορές το μήκος του σώματος και το έντερο των χορτοφάγων ζώων 12 έως 16 φορές το μήκος του σώματος.
Όλη η γη πριν εκατομμύρια χρόνια ήταν καλυμμένη με τροπικά δάση, ακόμα και στο Βόρειο και στο Νότιο Πόλο υπήρχαν τροπικά δάση και όλα τα ζώα και πουλιά ήταν φρουτοφάγα - τρώγανε μόνο τροπικά φρούτα. Η φυσική διατροφή των ανθρώπων και όλων των ζώων και πουλιών είναι να τρώνε μόνο τροπικά φρούτα (βλ. Ελληνική Μυθολογία, βιβλίο του James Pedan “Vegetarian Cats and Dogs” για ένα θηλυκό λιοντάρι που δεν ήθελε να φάει κρέας). Με τη αλλαγή του κλήματος ο άνθρωπος και πολλά ζώα άρχισαν να τρώνε κρέας και άλλα διάφορα. 99,8% του D.N.A. του ανθρώπου είναι ίδιο με αυτό του χιμπατζή, του ουραγκοτάγκου και του γορίλα και ο γορίλας είναι φρουτοφάγο ζώο. Ο ενήλικος αρσενικός γορίλας είναι 10 έως 40 φορές πιο δυνατός από τον άνθρωπο!
Η μετάβαση στη φρουτοφαγία πρέπει να γίνει ομαλή και όχι απότομη. Δεν μπορεί ας πούμε κάποιος που δεν έτρεξε ποτέ ούτε ένα χιλιόμετρο, να τρέξει το μαραθώνιο.
Πάρα πολύ εύκολα να γίνει κάποιος φρουτοφάγος, αλλά μάθαμε από την μικρή ηλικία όλοι μας να τρώμε ανθρώπινες τροφές. Μάθαμε από την μικρή ηλικία να ψάχνουμε για νόστιμες τροφές, να γεμίζουμε το στομάχι μέχρι τέρμα και δεν κάνει απότομα να αλλάξουμε αυτή τη κακή συνήθεια, αν και κάποιοι άνθρωποι πέρασαν στη φρουτοφαγία, χωρίς να είναι πρώτα χορτοφάγοι και ωμοφάγοι. Αυτοί δεν είχαν πολλούς φόβους. Είχαν μεγάλη θέληση, εσωτερική δύναμη, θάρρος και μυαλό. Αγαπούσαν τον εαυτό τους. Έβλεπαν, ότι τρώγοντας μόνο φρούτα, αισθανόντουσαν πολύ καλύτερα. Στην αρχή κόβουμε τις πιο βλαβερές τροφές, περνάμε στην διατροφή των χορτοφάγων, ύστερα κόβουμε τα μαγειρεμένα: ψημένα, βρασμένα, τηγανητά, βρασμένα στον ατμό και όταν θα συνηθίσουμε, να περάσουμε στη φρουτοφαγία.
Πολλές φορές όλοι εμείς δεν θέλουμε κανονική στερεά τροφή, αλλά υγρά - νερό, φρέσκους χυμούς. Οι περισσότεροι από μας δεν θέλουν θερμίδες, αλλά αφαγία - κάθαρση του οργανισμού. Κάναμε τόσες και τόσες φορές ζημιά στον οργανισμό μας τρώγοντας ανθυγιεινές ζωικές και μαγειρεμένες φυτικές τροφές.
Διάσημη στη Ρωσία καθηγήτρια ολιστικής θεραπευτικής, μέλος ακαδημίας επιστημών της Ρωσίας Γκαλίνα Σσατάλοβα λέει και το απέδειξε πολλές φορές, ότι ο άνθρωπος θέλει μόνο 250 έως 400, το πολύ 1000 θερμίδες την ημέρα. Η Σσατάλοβα γιατρεύει και καρκίνο με μεταστάσεις.
Ένας Ινδός στην Ινδία τρώει 9 μήνες μόνο πορτοκάλια και 3 μήνες πεπόνια. Ένας φρουτοφάγος στη Ρωσία έτρωγε για 3 - 4 μήνες μόνο ανανάδες. Αγόραζε μεγάλες ποσότητες άγουρους ανανάδες και άφηνε για μερικές μέρες, μέχρι να ωριμάσουν.
Ο διάσημος με τα βιβλία του φυσιοθεραπευτής Ηλίας Πέτρου -γιατρός που έζησε προπολεμικά- στο βιβλίο του έγραφε για ένα παιδί που έτρωγε για 6 βδομάδες περίπου μόνο πεπόνι και πήρε 6 κιλά.
Δεν λέω να μην τρώμε καθόλου χόρτα και λαχανικά. Αν δεν ξεριζώσεις τις ρίζες του φυτού που είναι ο εγκέφαλος, δεν σκοτώνεις το φυτό. Και τα χόρτα και τα λαχανικά ωμά είναι νόστιμα και υγιεινά, δίνουν δύναμη, ενέργεια, αντοχή, ευεξία και μακροζωία. Τα φρούτα όμως είναι ανώτερα από τα χόρτα και τα λαχανικά. Φέτος το καλοκαίρι έτρωγα πάρα πολύ κάθε μέρα για 2 μήνες περίπου μόνο σταφύλια, πολλά μήλα ώριμα που είχαν πέσει από το δένδρα, σύκα από το μπαχτσέ μας και φρούτα που μάζευα στη γειτονιά, στα χωράφια, στους παρατημένους αμπελώνες, έτρωγα πολλές φορές δικά μας πεπόνια και καρπούζια, μου έδιναν και γείτονες πολλές φορές σταφύλια και σύκα για να φάω και δεν ξόδεψα για 3ης βδομάδες ούτε μια δραχμή. Στις επόμενες 5 βδομάδες πλήρωσα περίπου 5, το πολύ 10 ευρώ.
Τα δύσκολα μπορούν να γίνουν πολύ εύκολα και πολύ ευχάριστα, όταν έχεις κάποιους σκοπούς στη ζωή. Μια στάλα δράσης υπέρ των ζώων και των ανθρώπων, οι γνώσεις που θα πάρουμε μελετώντας άρθρα και βιβλία που έχουν σχέση με τον άνθρωπο, το “γνώθι σ’αυτόν”, η ηλιοθεραπεία, ο καθαρός αέρας, τα μπάνια στην θάλασσα χειμώνα - καλοκαίρι, η λιτή διατροφή, η γείωση, η φρουτοφαγία, η απλή ωμοφαγία και ωμομονοφαγία θα μας δώσουν ανίκητη δύναμη και ενέργεια. Η ηθική ζωή, η συμπόνια προς όλα τα πλάσματα της γης, η Μη Βία, η συνειδητή χορτοφαγία, απλή ωμοφαγία και ωμομονοφαγία, η συνειδητή φρουτοφαγία και ζωοφιλία θεραπεύουν την ψυχή και κάνουν τους ανθρώπους να είναι οι πιο πλούσιοι άνθρωποι του κόσμου.
Προσθήκη 01/12/13 - 25/12/13
Για κάποιους λόγους από τις αρχές αυτού του χειμώνα άλλαξα τη διατροφή μου και άρχισα να τρώω λαχανικά. Λέω να μην τρώω όλο το χρόνο μόνο γλυκά φρούτα, αλλά μόνο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, όταν είναι η εποχή τους, να μην τρώω το χειμώνα και την άνοιξη ξηρούς καρπούς και σπόρια που έχουν πολλές θερμίδες (έως και 704 θερμίδες ανά 100 γρ.), πολλές πρωτεΐνες και πολλά λιπαρά που δεν μας κάνουν καλό στην υγεία και είναι ακριβά, να μην τρώω μπανάνες που έχουν γλυκιά γεύση (οι μπανάνες κάνουν πολύ καλό στην υγεία, είναι πολύ νόστιμα και υγιεινά και θεωρούνται τέλεια τροφή για τον άνθρωπο, για τους αθλητές), να μην τρώω ανανάδες και άλλα εισαγόμενα τροπικά φρούτα που έρχονται από μακριά και μαζεύονται άγουρα, να σταματήσω να τρώω αποξηραμένα φρούτα (εκτός από κάποια αποξηραμένα βατόμουρα και φρούτα του δάσους) που έχουν πολλά σάκχαρα και θερμίδες και δεν κάνουν καλό στα δόντια και στους υπόλοιπους μήνες να τρώω ντόπια φρέσκα λαχανικά εποχής, τα οποία, όπως και τα χόρτα, έχουν άλλες γεύσεις και άλλες ιδιότητες και μας ωφελούν περισσότερο στις κρύες μέρες του χρόνου, παρά τα φρούτα που πουλάνε το χειμώνα, εκτός από φρέσκες ελιές που είναι άριστη τροφή και το αβοκάντο.
Τα λαχανικά και χόρτα έχουν άλλες γεύσεις και άλλες ιδιότητες από τα φρούτα και μας ωφελούν περισσότερο στις κρύες μέρες του χρόνου, παρά τα φρούτα που πουλάνε το χειμώνα. Τα περισσότερα φρούτα που πουλάνε το χειμώνα έχουν γλυκιά και ξινή γεύση. Ξινή γεύση έχουν όλα τα εσπεριδοειδή, όπως μανταρίνια, πορτοκάλια, λεμόνια, ακτινίδια, ρόδια. Τα μήλα έχουν γλυκιά και ξινή γεύση. Τα λαχανικά και χόρτα έχουν ουδέτερη προς πικρή γεύση. Μια παροιμία λέει - “ότι είναι πικρό στο στόμα, είναι καλό στο στομάχι”.
Μέχρι τα τέλη του 18 - 19 αιώνα στην Ελλάδα και γενικά σε όλη τη Ευρώπη δεν υπήρχαν πορτοκαλιές και μανταρινιές (τροπικά φρούτα), τις οποίες έφεραν οι Πορτογάλοι θαλασσοπόροι από την Ινδία, δεν υπήρχαν ακτινίδια (τροπικό φρούτο). Τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια που έχουν ξινή γεύση είναι ωφέλημα για ανθρώπους που ζουν στα ζεστά κλίματα, όπως και όλα τα τροπικά φρούτα και κανονικά πρέπει να τρώγονται εκεί που είναι η πατρίδα των φυτών. Στο γεωγραφικό πλάτος που ζούμε το χειμώνα πρέπει να τρώμε περισσότερο τροφές που έχουν ουδέτερη προς πικρή γεύση, και όχι τροφές που έχουν ξινή και γλυκιά γεύση. Τα περισσότερα φρούτα έχουν πολλά σάκχαρα (γλυκόζη, φρουκτόζη) και κανονικά πρέπει να τρώγονται μόνο στην εποχή τους το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Τα λαχανικά και χόρτα δεν έχουν σάκχαρα, δεν έχουν πολλούς υδατάνθρακες και έχουν διατροφικές και θεραπευτικές ιδιότητες και βιταμίνες που τρέφουν και προφυλάσσουν περισσότερο τον οργανισμό από διάφορες αρρώστιες στις κρύες μέρες του χρόνου, παρά τα γλυκά και ξινά φρούτα. Μερικά λαχανικά και χόρτα έχουν την ιδιότητα να ζεσταίνουν τον οργανισμό στις κρύες μέρες του χρόνου.
Μακάρι να ζούσαμε όλοι εμείς στα ζεστά κλίματα και να είχαμε όλο το χρόνο καλοκαίρι, να είχαμε όλο το χρόνο μέρες γεμάτες με ήλιο που τρέφει τον οργανισμό και να μην είχαμε ανάγκη να τρώμε λαχανικά, αλλά άλλες διατροφικές ανάγκες έχει ο οργανισμός των ανθρώπων που ζουν στα ζεστά κλίματα και άλλες διατροφικές ανάγκες όταν ζει στα εύκρατα και ψυχρά κλίματα. Μερικοί άνθρωποι στην Ινδία και στη Σρι Λάνκα δεν τρώνε τροφές για μήνες, ακόμα και χρόνια. Ζουν με φως, αέρα και νερό. Στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.24h.com.cy και πολλές άλλες ιστοσελίδες μιλάνε για τον νεαρό Kirby de Lanerolle από τη Σρι Λάνκα, ο οποίος υποστηρίζει ότι “ζει με “φως, τον αέρα και τις δονήσεις του Θεού”. Όσον αφορά τις θερμίδες, αυτές προέρχονται από τα φωτόνια, το φως, τις δονήσεις και τον άνεμο. Ο Kirby υποστηρίζει ότι τους δέκα τελευταίους μήνες έχει φάει μόλις επτά γεύματα των 500 μόλις θερμίδων. Ο Kirby εργάζεται ώς σύμβουλος του υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών στη Σρι Λάνκα και είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας. Σύμφωνα με τη Βρετανική Daily Mail, είναι ο μόνος άνθρωπος που έχει ολοκληρώσει μαραθώνιο, έχοντας ζήσει επί τρεις μήνες μόνο με νερό. Πριν από περίπου πέντε χρόνια διάβασε κάπου για ανθρώπους που δεν είχαν φάει τίποτα επί έξι χρόνια και δεν είχαν πιει ούτε νερό για 40 μέρες και νύχτες. Πείστηκε από έναν γκουρού, ότι ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις προκαλούνται από το φαγητό.”
Ξέρω, ότι όταν δεν δουλεύουμε και όταν είμαστε άρρωστοι δεν πρέπει να τρώμε. Ας μας συγχωρέσουν τα φυτά για το κακό που τους κάνουμε.
*Άρθρο στο Βήμα "Τα φυτά και η εξυπνάδα τους"
Οι επιστήμονες μιλούν ακόμη και για την ηθολογία των φυτών. Λένε ότι “τα φυτά εμφανίζουν συμπεριφορές, ενώ διαθέτουν ευαισθησίες και ικανότητες που ξεπερνούν κατά πολύ τις αντίστοιχες δικές μας. Ο αλτρουιστής βασιλικός στέλνει ενθαρρυντικά μηνύματα στη γειτόνισσα πιπεριά, το τριφύλλι μοιράζεται εξίσου το φαγητό του με τα αδέλφια του, τα κουκιά και οι ντοματιές που δέχονται επίθεση ενημερώνουν για το συμβάν τους γείτονές τους με τη βοήθεια ενός υπόγειου συστήματος Wi-Fi, τα πεύκα αποδεικνύονται καλές μητέρες, τα καλαμπόκια απολαμβάνουν τη μουσική, οι λεύκες και οι μιμόζες έχουν μνήμη. Και αν νομίζετε ότι η κίνηση είναι ασύμβατη με τα φυτά, κάνετε μεγάλο λάθος!
Οι επιστήμονες μιλούν ακόμη και για την ηθολογία των φυτών. Λένε ότι “τα φυτά εμφανίζουν συμπεριφορές, ενώ διαθέτουν ευαισθησίες και ικανότητες που ξεπερνούν κατά πολύ τις αντίστοιχες δικές μας. Ο αλτρουιστής βασιλικός στέλνει ενθαρρυντικά μηνύματα στη γειτόνισσα πιπεριά, το τριφύλλι μοιράζεται εξίσου το φαγητό του με τα αδέλφια του, τα κουκιά και οι ντοματιές που δέχονται επίθεση ενημερώνουν για το συμβάν τους γείτονές τους με τη βοήθεια ενός υπόγειου συστήματος Wi-Fi, τα πεύκα αποδεικνύονται καλές μητέρες, τα καλαμπόκια απολαμβάνουν τη μουσική, οι λεύκες και οι μιμόζες έχουν μνήμη. Και αν νομίζετε ότι η κίνηση είναι ασύμβατη με τα φυτά, κάνετε μεγάλο λάθος!
Διαβάστε τα τελευταία ευρήματα που, όπως λένε οι βοτανολόγοι, αποτελούν ένα μικρό παράθυρο σε έναν κόσμο που ήταν πάντα εδώ, αλλά μόλις τώρα μπορούμε να τον ψηλαφίσουμε. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, τα φυτά έχουν την αίσθηση της οικογένειας, των συγγενών και φίλων, των εχθρών, από όλες αυτές τις μελέτες αναδείχθηκε η τεράστια ευαισθησία των φυτών. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το ρύζι διαθέτει υπερδιπλάσιο αριθμό γονιδίων από τον άνθρωπο. Ομοίως, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι τα φυτά είναι πολύ πιο ευαίσθητα από τα ζώα και από εμάς: χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται το φως πέρα από το ορατό για εμάς φάσμα, ή η ικανότητά τους να οσφραίνονται μικροποσότητες ουσιών οι οποίες περνούν εντελώς απαρατήρητες από τη δική μας μύτη.”
Περισσότερα για τα φυτά στο άρθρο https://www.tovima.gr/2013/08/03/science/ta-fyta-kai-i-eksypnada-toys/
Περισσότερα για τα φυτά στο άρθρο https://www.tovima.gr/2013/08/03/science/ta-fyta-kai-i-eksypnada-toys/
Προσθήκη 25/12/2013
Σκέφτομαι να γυρίσω πάλι στην ολική φρουτοφαγία.
Προσθήκη 26/12/2013
Σήμερα γύρισα στη φρουτοφαγία. Μαρούλια, ραπανάκια και κρεμμύδι που αγόρασα στις προηγούμενες μέρες, φύτεψα στο μπαχτσέ. Υπάρχει περίπτωση το χειμώνα και την άνοιξη να μην είμαι 100% φρουτοφάγος, αλλά 99 - 98% φρουτοφάγος. Όπως είπα και πριν, θέλω στο μέλλον να τρώω λιγότερο απ’ ό,τι τώρα και να πίνω περισσότερο υγρά, να κάνω ηλιοθεραπεία και μπάνια στη θάλασσα.
Βασίλης Καφαταρίδης
Τα Πάντα εμπεριέχουν Θεούς
Θαλής ο Μιλήσιος
Είναι προτιμότερο να είσαστε ευαίσθητοι και να υποφέρετε παρά να μένετε αναίσθητοι, χυδαίοι και να μην αντιλαμβάνεστε τίποτα
Omraam Mikhael Aivanhov
4 σχόλια:
Φιλε μου με εβαλες σε πολλές σκέψεις. Να είσαι καλά
και εσύ να σε καλά.
Τα 'σπασε το άρθρο! Δεν ξεκόλλησα! Έχω κάποια απορία, τι γίνεται με την πρωτεΐνη, αλλά τόσο καιρό που το κάνεις, φαντάζομαι ο οργανισμός συνθέτει τις απαραίτητες πρωτεΐνες! Ο κόσμος πραγματικά χρειάζεται να ενθυμηθεί (όχι να μάθει), την αξία της νηστείας σε πρώτη φάση. Πώς όλα αυτά που τρώει του ρίχνουν την ενέργεια. Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου! Υ.Γ. Θα ήθελες να γνωρίζεις τη αίσθηση έχει να είσαι ευαίσθητος χωρίς να υποφέρεις; Ότι αυτό είναι ασφαλές και εφικτό για σένα; Θα ήθελες να κατανοείς την προοπτική και τον ορισμό του Ύψιστου (Ότι ανώτερο πιστεύεις, πεδίο, Βούδας, αν πιστεύεις, ή αλλιώς το όραμα που έχεις για τη ζωή) να είσαι ευαίσθητος; Και ότι αυτή είναι ίδια με την δικιά σου προοπτική; Καλό ταξίδι ζωής να 'χουμε!
καλημέρα αγαπητέ GR. χαίρομαι που σου αρέσει το άρθρο αυτό και όλα αυτά που έγραψα.
ξέρεις ότι οι γνώσεις είναι πάρα πάρα πολλές και καταλαβαίνεις ότι δεν μπορούμε να πούμε με 5-10 λέξεις όλα αυτά που μάθαμε σε όλη τη ζωή. θέλει πάρα πάρα πολύ ψάξιμο το θέμα.
ένα από αυτά που ξέρω είναι ότι είμαστε ενέργεια. προσλαμβάνουμε την ενέργεια, παράγουμε την ενέργεια και εκπέμπουμε/χάνουμε την ενέργεια. είμαστε μικρογραφία του σύμπαντος και σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες αποτελούμαστε από 100 τρισεκατομμύρια αστροκύτταρα. είμαστε πυρηνική αντιδραστήρες που παράγουν ενέργεια. αποτελούμαστε από 65% από το οξυγόνο, 10% από το υδρογόνο -75% νερό, 18% από άνθρακα και 3% από το άζωτο. σύνολο 96%. όλα αυτά είναι γύρο από μας. το 4% που μας λείπει έχει το θαλασσινό νερό. περισσότερα στην ιστοσελίδα μου Ηλιοφαγία – Breatharianism: Αναπνοϊσμος - Πρανοφαγία – Ηλιοθέαση: http://iliofagia.blogspot.gr/, στο άρθρο αυτό, στις ιστοσελίδες και ομάδες των breatharian, στο google / youtube.
Δημοσίευση σχολίου